19 Απρ 2017

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία ζητούν ιατρικοί σύλλογοι

Αντίθετοι με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου, για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, δηλώνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ότι «υποβαθμίζει δραματικά τη Δημόσια υγεία».


Το χαρακτηρίζει «πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα που επιχειρεί να απαξιώσει με τον πρόσθετο αυτό τρόπο το ιατρικό σώμα, και κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εκθέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς» και ζητά την άμεση απόσυρσή του.
Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παραδίδεται σε μη γιατρούς ενώ αποκλείεται το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας. 
«Θεωρούμε απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες. Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεχρεώνει γραμμάτια του κόμματος παραδίδοντας την υγεία του ελληνικού λαού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Ο Σύλλογος τάσσεται και κατά του θεσμού του οικογενειακού γιατρού δεδομένου ότι θα πρόκειται για γενικούς γιατρούς που θα αναλάβουν αυτό τον ρόλο, θεωρώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στον περαιτέρω αποκλεισμό των εξειδικευμένων γιατρών.
Τέλος, χαρακτηρίζει το νέο σύστημα ΠΦΥ ως συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση που είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αναχρονιστικό», «ιδεοληπτικό» και «ανεπαρκές».
Σε ανακοίνωση του ΙΣΘ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το σχέδιο για την ΠΦΥ με την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, θα ήταν «καλύτερα να παρέμενε στα συρτάρια του υπουργείου».
«Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για δύο χρόνια μόνο, αναξιοπρεπείς μισθούς και υπό κομματική καθοδήγηση, το καινούργιο σύστημα αποσκοπεί να αποτρέπει την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία. Με αναγκαστικές ρυθμίσεις, περιορισμούς και χωρίς επιλογή, προωθεί την προλεταριοποίηση των ιατρών, την κομματικοποίηση του συστήματος και την μείωση των παροχών προς τους ασθενείς. Αντιγράφοντας ένα ανεπίκαιρο πλέον μοντέλο, που εφαρμόστηκε μετά τον Β' ΠΠ σε χώρες με τελείως διαφορετική κουλτούρα, δυνατότητες και ανάγκες, εκπληρώνει απλώς τα νεανικά κομμουνιστικά οράματα του διδύμου της ηγεσίας του ΥΥΚΑ. Είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες της χώρας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ.
Παράλληλα, απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την προτρέπει να βρει τη λύση στα προβλήματα του χώρου της υγείας, «στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου για τους πολίτες, σε σύγχρονες σχέσεις εργασίας για τους ιατρούς, με λιγότερο κράτος και λιγότερο κόμμα στο σύστημα, για περισσότερη υγεία στους ασθενείς».
πηγη: www.in.gr