14 Νοε 2016

Ξανθός: Η μείωση του clawback υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο

Νέα ισορροπία σε νέες συνθήκες προσπαθεί να βρει το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, που μιλώντας σήμερα, Παρασκευή, στο συνέδριο Athens Health Forum, επισήμανε ότι το Υπουργείο επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογο και σημείωσε ότι αν και υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενοσήμων και το θέμα της υποκατάστασης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε τη μεγάλη δυσκολία για την υλοποίηση σχεδίου για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και υποστήριξε ότι «περάσαμε από το στάδιο της πλήρους ασυδοσίας στο σύστημα Υγείας, στην ισοπέδωσή του και σε συνθήκες στέρησης».


Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «προσπαθούμε να βρούμε μία νέα ισορροπία σε νέες συνθήκες» και παράλληλα σημείωσε την ασυμμετρία αναγκών και πόρων, από την οποία μπορούμε να ξεφύγουμε μόνο με σχέδιο, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις οριζόντιες περικοπές.

Αναφερόμενος στην πολιτική του φαρμάκου επισήμανε ότι το Υπουργείο επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογο και σημείωσε ότι αν και υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενοσήμων και το θέμα της υποκατάστασης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει φέρει αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης, ο οποίος αγγίζει τα 6 εκατομμύρια συνταγές το μήνα. Διευκρίνισε δε, ότι η μείωση του clawback είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο. Έθεσε επίσης ως σημαντικό θέμα τον έλεγχο ζήτησης φαρμάκων και να ελέγχεται η χώρα προέλευσης των φαρμάκων.

Αναφορικά με τη δημόσια περίθαλψη επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτήν και έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση - τομή για τους ανασφάλιστους. «Είναι σημαντικό ένα σταθεροποιημένο και βιώσιμο σύστημα υγείας», σημείωσε και διευκρίνισε ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει. «Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι οριακός, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες» και συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. Έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».

Απαντώντας στον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλη Αποστολίδη, υπογράμμισε ότι η αποπληρωμή των χρεών των εταιρειών θα αποτελέσει σημαντική ένεση ρευστότητας, ενώ όπως είπε «στόχος μας είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις αρχές του 2017».

Ο κ. Αποστολίδης σημείωσε το φάρμακο είναι ο δεύτερος εξαγωγικός πυλώνας μετά το πετρέλαιο και έχει και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης αν δοθούν επιπλέον κίνητρα και υπογράμμισε ότι έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες -μέλη του ΣΦΕΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, υποστήριξε τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων και παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τασσόμενος υπέρ της διατήρησης της ίδιας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς όπως εξήγησε θα συνεχιστεί η κανονικότητα και η προσπάθεια ισορροπίας του φαρμακευτικού συστήματος.
πηγη: www.in.gr